Surmört
Surströmming och Surmört

Surmört
Surströmming är en rätt som årligen äts här i Hälsingland och särskilt i Alfta, där man varje år anordnar världens största surströmmingsskiva. Det finns även andra inläggnigar, som sägs vara ännu godare än vad surströmming ska vara. Har fått tipps på att man även gör inläggning av mört. Kommer här nedan redovisa vad Hans Lidman har skrivit om denna rätt.

"När björklöven är stora som musöron fångas lekmörten. Idag används nylonnät. Förr användes mjärdar bundna av segt vide. Man skar vidjorna tidigt på våren. Sen bands mjärdarna i spisvärmen. Att binda en välfångande videmjärde är inte lätt. Denna kunskap som förr gick i arv från far till son är nästan helt borta.
Mörten rensas och sköljs noga före insaltningen. Fisken saltas måttligt och lägges ned i en träkagge som täckes noga för flugor och andra kryp. Kaggen ställes i en god stenvalvskällare. Där få mörten sakta surna (jäsa, fermentera, syra) under sommar, höst och vinter.
Efter ett år är den färdig att äta. Köttet har då blivit läckert rosafärgat.
Tillredning; Låt fisken dra någon timme i kallt vatten. Lägg den sen i halster och halstra på glödande kol. 5 - 7 minuter på var sida. Fenor och stjärt samt delar av skinnet är förbrännt och kolbitar kan sitta fast i skinnet. Lossa det sköra fiskköttet från halstret. stugan fylls av en härlig doft. Servera med kokt potatis, lök, skirat smör, getost och tunnbröd. Man äter med andakt".
 Källa: Laxöga Hans Lidman

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Emma. Eng | Svar 24.05.2017 11.23

LOL

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

14.07 | 13:10

Hej.
Jag brukar använda din sida för att
kolla om det jag har svarat är rätt.
Vinner du nån gång?

...
14.07 | 10:51

L12 Olle

...
14.07 | 10:51

l12 olle

...
14.07 | 10:48

v10 anna

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS